Dagens obesitasvård är varken jämlik eller patientsäker och det är hög tid att våra beslutsfattare tar sitt ansvar för detta. Sverige behöver införa en större kontroll av marknaden för obesitasbehandling och samtidigt säkerställa att patienter med obesitas får tillgång till en jämlik och subventionerad vård.
Just nu ser vi hur allt fler, både seriösa och mindre seriösa, vinstdrivande digitala vårdgivare profilerar sig som obesitasspecialister och erbjuder obesitasbehandling. Flera av dem lockar kunder med aggressiv marknadsföring där patienten utlovas snabb och effektiv viktnedgång genom “nya revolutionerande fetmaläkemedel".
Obesitas är en komplex, kronisk sjukdom och precis som vid andra sjukdomar krävs en medicinsk utredning för att ställa diagnosen. Det är viktigt att ta blodprover, gå igenom patientens sjukdomshistoria och validera BMI, midjemått och blodtryck, både för att ställa diagnosen på korrekt grund och för att utesluta att det finns andra bakomliggande orsaker till att en patient ökat i vikt, såsom leversjukdom eller cancer.
De digitala vårdgivarna ställer ofta diagnosen enbart baserat på självrapporterade uppgifter och det är inte tillräckligt. Vissa vårdgivare kräver bilder eller videosamtal, men det räcker inte då en diagnos aldrig ska sättas enbart baserat på ett utseende.
Alla patienter har idag tillgång till en vårdcentral dit de kan gå för att mäta längd, vikt, midjemått och blodtryck. Men för de digitala vårdgivarna är det kopplat till en kostnad som minskar vinstmarginalen. Därför måste det ställas tydligare krav på att diagnosen ges baserat på korrekta uppgifter, både för att säkerställa en patientsäker vård och för att rätt patienter ska få tillgång till vården. Det utesluter inte att vården i övrigt sker digitalt, men just den medicinska undersökningen bör alltid genomföras av utbildad personal och inte baseras på självrapporterade data.
Många vinstdrivande nätläkare lyfter fram att de erbjuder ett multidisciplinärt team bestående av läkare, dietist, psykolog, fysioterapeut och sjuksköterska. Men i realiteten erbjuds ofta bara möjlighet att chatta med en viktcoach, vilket inte är att genomgå en strukturerad obesitasbehandling. Att behandla obesitas med läkemedel får aldrig ses som en quick fix. Syftet med behandlingen är att patienten ska uppnå bättre hälsa och undvika till exempel hjärt-kärlbesvär och förhöjt blodsocker. Det handlar alltså inte enbart om att nå en viktnedgång.
Obesitasbehandling kräver en strukturerad uppföljning och långsiktighet. Patienten behöver stöd i såväl beteendeförändringar som råd vid till exempel dosförändringar och biverkningar. Vi ser hur många nätläkare brister i detta och vården kan inte anses vara patientsäker.
Situationen som uppstått är en effekt av bristen på fungerande offentlig obesitasvård och många av våra patienter är tacksamma för att de, genom de digitala vårdgivarna, äntligen får tillgång till den evidensbaserade vård de behöver och borde ha rätt till. Samtidigt är det inte en jämlik vård då det är den som har råd att betala nätläkarnas abonnemang och de höga kostnaderna för läkemedel som får tillgång till behandling, snarare än de som mest behöver vården. Det innebär att tillgången till sjukvård blir en klassfråga.
Återigen betyder detta inte att all digital vård är något dåligt och inte ska erbjudas. Tvärtom är många patienter mycket nöjda med sin digitala vårdgivare. Däremot behöver vi ställa tydliga krav på de aktörer som erbjuder obesitasvård för att säkerställa att diagnosen alltid ges på rätt kriterier och att vården är patientsäker.
Obesitas Sverige kräver att
- Diagnosen obesitas alltid ges baserat på en korrekt medicinsk undersökning och inte på självuppskattade uppgifter eller patientens utseende
- Obesitasbehandling ska ske på ett strukturerat och långsiktigt sätt av ett multidisciplinärt team
- De patienter som bedöms ha behov av behandling ska, precis som vid andra allvarliga kroniska sjukdomar, få tillgång till subventionerad vård
- Det upprättas ett medicinskt kvalitetsregister för obesitasbehandling som gör det möjligt att följa upp effekten av den behandling som ges