Idag lägger sjukvården femton gånger så mycket resurser på att behandla obesitas följdsjukdomar som att behandla själva sjukdomen. Få svårt sjuka obesitaspatienter får den specialiserade vård de behöver. Dagens obesitasvård är både otillräcklig och ojämlik. Fördomar och bristande kunskap är ett stort hinder för en bättre vård. Därför behövs nationella riktlinjer!
Med ett nationellt kunskapsstöd och med riktlinjer kan obesitasvården istället bli mer kunskapsbaserad, kvalificerad och bättre organiserad i hela landet. Det skulle också bidra till att de regioner där obesitasvården är undermålig omedelbart kan påbörja ett förbättringsarbete. Utan nationella riktlinjer är det upp till varje region att bestämma hur obesitas ska behandlas. Detta har lett till att vi idag ser stora skillnader i obesitasvården beroende på var du bor i landet.
Vi vill passa på att påminna om att redan år 1997 så förklarade WHO att obesitas är en kronisk sjukdom. Och år 2013 antog Socialstyrelsen det. Det är 23, respektive 7 år sedan, men vi saknar fortfarande riktlinjer för hur den ska behandlas. För att få riktlinjer krävs ett långsiktigt påverkansarbete, där kunskapsspridning och ökat engagemang är nyckeln.
Var med och bidra i detta viktiga arbete – oavsett om du själv lever med obesitas eller inte. Dela denna kunskap, lyft frågan i din region, bli HOBS-medlem, berätta om dina erfarenheter och bli spetspatient eller ambassadör för frågan!