Obesitas är en allvarlig kronisk sjukdom folksjukdom, som ökar risken för andra kroniska sjukdomar samt innebär förlorade levnadsår. Det finns idag omfattande ny kunskap som visar på svårigheter med att själv hantera sin sjukdom. Samtidigt är vården av sjukdomen både otillräcklig och ojämlik. Alldeles för få patienter får rätt vård i rätt tid. Det saknas även nationella riktlinjer och nationell kunskapsstyrning för behandling av obesitas. Många personer med obesitas känner idag en stor besvikelse gentemot sjukvårdens förmåga att förstå och hjälpa dem. 

Med bakgrund av denna problembeskrivning är HOBS medarrangör till ett vetenskapligt seminarium, onsdagen den 4 mars kl. 17:15-20:15.

Plats: Scandic Continental Vasagatan 22, Stockholm. ni hittar inbjudan här 

Frågor som kommer att belysas är följande: 

  • Varför är det svårt att själv hantera sin obesitas?
  • Fysologin bakom obesitas?
  • Patientens perspektiv?
  • Vad gör obesitasvården idag, och hur vill vi se den framtida vården?
  • Vad behövs för tillgången till obesitasvård ska bli bättre och mer jämlik?


Obesitas komplexicitet, behov av bättre tillgång och mer jämlik vård samt avsaknad av nationella riktlinjer/kunskapsstyrning gör att flera aktörer behöver bidra för att förbättringar ska kunna bli verklighet i obesitasvården.

Arrangörerna SFO (Svensk Förening för Obesitasforskning,) SFOK (Svensk förening för obesitaskirurgi), HOBS (Hälsa oberoende av storlek), Navamedic – ett läkemedelsföretag, Novo Nordisk – ett läkemedelsföretag, Johnson & Johnson – ett medicintekniskt företag och Medtronic – ett medicintekniskt företag, bjuder in till vetenskapligt seminarium om obesitas i samband med World Obesity Day den 4 mars.