Med ditt stöd hjälper du oss som patientorganisation att :
- ge patienter som lever med obesitas/fetma ett sammanhang, stöd och möjligheten till att förändra obesitasvården till en mer patientcentrerad vård,
- motverka stigmatisering, kränkande behandling av oss som lever med övervikt eller obesitas,
- öka kunskapen om att obesitas är en kronisk sjukdom.

Vi är oerhört tacksamma för ert engagemang och det är tydligt att vi är många som vill att dessa frågor prioriteras - både politiskt och i samhället i stort. Genom att bli stödmedlem bidrar du till detta påverkansarbete!

Kravet för att ideella organisationer ska samla stödmedlemmar är att det innefattar en avgift. Den lägsta krävda summan är 50 kr - vilket är priset för ett medlemskap hos oss.
Såhär blir du medlem:
Swisha 50 kronor till 1233 059 300, eller
Betala in på plusgirokonto 425716-8.

Ange ditt namn samt kontaktuppgifter i fritexten när du gör betalningen och melja sedan dina uppgifter till medlem@hobs.se

Både privatpersoner och organisationer kan vara medlemmar hos oss. Medlemskapet gäller för hela 2020!

Läs mer på: www.hobs.se/stodoss

Illustratör: Emma Wärnström, Emma Wärnström Art & Illustration

Idag var vår generalsekreterare med på TV4 nyheterna och lyfte upp den samlade oro som riskgruppen och deras anhöriga känner. Vi jobbar vidare för att ni ska få ett besked så fort som möjligt. I väntan på beslutet är det viktigt att alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Nu stundar ytterligare en långhelg som ofta förknippas med social aktivitet. Vi vet att denna situationen är otroligt jobbig för väldigt många av oss. Men viktigt att tänka att det faktiskt inte handlar om social distansering utan om fysisk distansering. Vi ska undvika att träffas/mötas rent fysiskt. Extra viktigt i en situation som vi går igenom nu är att bibehålla den sociala kontakten men att den genomförs digitalt istället.
Det kan vara alltifrån att skicka ett sms till en släkting eller vän, ringa eller använda facetime. Eller varför inte genomföra lördagsmiddagen digitalt med vänner och bekanta. Ta en promenad med en bekant fast via facetime istället. Vi uppmanar er alla att försöka testa på en social digital aktivitet i helgen! Dela gärna med er av goda exempel på hur vi kan ha social kontakt med fysisk distansering!

(ST: person sitter med en telefon i handen)

Nu har folkhälsomyndigheten uppdaterat sin information om riskgrupper och personer som är yngre än 70 år kan också ha ökad risk att bli allvarligt sjuk om de har:

Högt blodtryck
Hjärt- kärlsjukdom
Lungsjukdom (ej astma)
Kraftig fetma (OBS: Vi söker FHM för ett förtydligande)
Diabetes
En sjukdom som innebär ökad risk för allvarlig sjukdom vid luftvägsinfektioner.

Det är också möjligt att personer med sjukdom eller medicinsk behandling som påverkar immunförsvaret kan ha ökad risk för att bli allvarligt sjuk.

Det är viktigt att du följer folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Läs mer här

Är du ungdom och vill få möjlighet att prata med andra så kommer vi varje tisdag anordna HOBS GÅR digitalt för ungdomar. Det betyder att oavsett var du befinner dig i landet kan du delta så länge du har en smartphone och internetuppkoppling. Ladda ner appen zoom till din telefon nu! Tillsammans så går vi en runda utomhus. Vi delar med oss av vår vardag och du får vara så aktiv som du vill, du kan därför välja att bara lyssna om du tycker det är jobbigt att prata i grupp Du kan även vara helt anonym, skriva frågor i chatten eller att dela med dig av videokameran så vi andra får se hur det ser ut där du går. Ibland kan det vara roligare att gå i grupp än att gå själv. Du går i den takt som är lagom för dig och vi peppar varandra. Vi hoppas att just du vill delta!

Var: I hela Sverige

När: Tisdagar 16:00-17:00

Ladda ner zoom appen på din mobil.

Länk: https://zoom.us/j/93179323392

Ingen föranmälan krävs. Klicka bara på länken ovan kl 16:00 på tisdag och ta på dina skönaste skor så tar vi en promenad tillsammans!

Hoppas vi ses!

Dela gärna vidare så fler kan delta!

Tack till Dunya Kermanj för illustrationen! Här hittar ni hennes bilder:
Portfolio: https://dunyakermanjportfolio.wordpress.com/
Sociala medier: https://www.linkedin.com/in/dunya-kermanj-4485b3164/
https://www.instagram.com/designbydunya/?hl=sv

Är barn med BMI över 40 en riskgrupp?", det är en fråga som många oroliga föräldrar har skickat in till oss på HOBS.

I ett förtydligande från Socialstyrelsen, 21 april, står det att listan över de identifierade riskgrupperna "avser inte barn". Förtydligandet publicerades idag, den 23 april, på Socialstyrelsens hemsida: https://www.socialstyrelsen.se/…/fortydligande-regeringsupp…

Läs gärna även Överläkare Jovanna Dahlgrens svar på frågan som publicerades igår på vår sida Frågor och svar på www.hobs.se/covid19

Vi har fått in många frågor från er om hetsätningsstörning och COVID 19, därför har vi nu kopplat in Ata Ghaderi, Psykolog vid Stockholms centrum för ätstörningar Forsknings- och utvecklingsenheten som ställt upp och besvarat några av era frågor. Ni hittar alla frågor och svar på www.hobs.se/fragasvar
Kom ihåg du är inte ensam och du kan alltid kontakta oss och ställa frågor eller ringa om du behöver prata med någon.

Välkommen till HOBS Facebook Live där vi bjuder in Lua Dandara Rangel som gästtalare. Lua är en väldigt uppskattad dietist som arbetar med obesitaspatienter på Skånes Universitetssjukhus. Vi kommer sända Live på vår Facebooksida kl 19.00 måndag den 27 april.

Temat är: kostvanor när man sitter isolerad hemma.

Har du frågor som du vill ställa till Lua så får du gärna ställa dom direkt i chatten Live eller skicka in via vår hemsida, på sidan som heter "Fråga våra experter" och klicka i kategori "kost". Klicka på länken för att komma dit: www.hobs.se/covid19

Varmt välkomna önskar vi på HOBS och Lua!

Har du svårt att hantera din oro i dessa underliga tider vi lever i just nu? En av våra experter, Kajsa Järvholm, är psykolog och har några råd kring hur man kan jobba med sin oro. Det är helt naturligt att känna sig orolig i olika skeenden i livet. Det som kan vara besvärligt är när oron gör en handlingsförlamad och tar över för mycket. Kajsa Järvholm säger bland annat:

"Det som man kan tänka på är att acceptera att man är mer orolig. Är det så att oron tar överhanden precis hela tiden så brukar man ibland prata om att försöka schemalägga sin oro."

Läs mer under sektionen Frågor och Svar här: https://www.hobs.se/covid19 vad du kan tänka på för att försöka balansera oron.

Behöver du någon att prata med så finns vi tillgängliga på telefon, alla vardagar mellan kl 13:00-15:00. Den är stängd under helger och röda dagar. Varmt välkommen att ringa oss på 070 - 482 56 70. Vi kommer ej kunna ge dig medicinska råd men vi finns här för att lyssna och stötta.

Ta hand om dig

Ikväll kommer mötet ”HOBS träffas” för obesitasopererade att ske digitalt precis som vi tidigare flaggat för 😀

Agendan för kvällen är enkelt, vi träffas fikar och delar med oss av våra erfarenheter. Så ladda upp med lite fika så ses vi kl 18:00.
Dagens agenda ser ut som följande:

⭐️Vad är HOBS ?
⭐️Vem är Kim, och varför har bjudit hon in till denna träff?
⭐️Introduktionsrunda för deltagare.

Fundera på följande frågor:
💡Vad vill du ha ut av denna gruppen?
💡vilka behov finns?
💡Dina förväntningar?
💡Vad kan gruppen bidra med?
💡Och om ni vill att vi fortsätter träffas, vad skulle du vilja att nästa möte handla om?
💡Hur länge har du varit opererad?
💡Finns det något som du vet idag som du önskade att du visste innan operation?

Om du har missat att anmäla dig och gärna vill vara med, maila till ambassador@hobs.se .

Ladda upp med fika så ses vi kl 18:00