Evidensbaserad behandling för barnobesitas
Barnobesitas är en komplex kronisk sjukdom som kräver långsiktig behandling och det är viktigt att den alltid individualiseras. Behandlingen varierar oftast över tid och är beroende av barnets ålder, familjens beheov och hur sjukdomen utvecklas under behandlingstiden. För att hantera en så pass komplex sjukdom och behandling krävs ofta ett multidisciplinärt behandlingsteam med barnkompetens. Det nationella vårdprogrammet rekommenderar att följande finns med i behandlingsteamet, läkare, sjuksköterska, dietist, fysioterapeut, arbetsterapeut, psykolog och kurator. Kom ihåg att strukturerad barnobesitasbehandling inte innebär att man bantar ett barn, men erbjuder strukturerad individuell vård och behandling och att behandla ett barn skapar inte ätstörningar enligt forskning och studier.
Den vanligaste behandlingen för barn med fetma är kombinerad levnadsvanebehandling (KLB). Detta är grunden i all behandling och syftar till att hjälpa barnet att uppnå en hälsosam vikt.
KLB innebär att man får stöd för att förändra sina vanor, särskilt vad gäller mat och fysisk aktivitet. Här är det viktigt att barn under 18 år inte ansvarar för sin behandling utan det är vårdnadshavarna i samråd med teamet som tillsammans lägger upp en behandlingsplan. Ett barn under 18 år kan inte påverka sin ekonomi.
- Matvanor: Hjälp med att äta mer hälsosamt.
- Fysisk aktivitet: Uppmuntran och stöd för att röra sig mer.
Regelbundna Besök
Barnet bör regelbundet träffa ett team av experter som är vana att arbeta med barn. Hur ofta och hur intensiv behandlingen är beror på vad barnet behöver, hur gammalt det är, hur allvarlig obesitas är, vilken typ av behandling som används och hur bra behandlingen fungerar.
Individuell Anpassning
Eftersom obesitas kan vara svår att behandla, kan barnet behöva prova flera olika typer av behandling innan man hittar något som fungerar bra.
Genom att ge stöd för att förändra vanor och genom regelbundna besök hos experter, kan barn med obesitas få hjälp att nå en hälsosammare vikt.
Vid svår obesitas, tecken på följdsjukdomar eller om graden av obesitas ökar trots behandling kan mer intensifierade insatser bli aktuella, inklusive läkemedelsbehandling och kirurgi.
Läkemedelsbehandling i kombination med kombinerad levnadsvanebehandling (KLB) kan vara användbart när enbart KLB inte ger önskat resultat. OBS! Läkemedelsbehandling vid obesitas bör ske på specialiserad nivå av en barnspecialist. Läkemedel för barnobesitas är inte subventionerat i Sverige idag, men du kan ansöka om merkostnadsersättning från försäkringskassan. Lär mer om merkostnadsersättning här
Många barn med obesitas uppger att de aldrig upplever en mättnadskänsla och att de alltid går omkring med en ständig hunger och sug. Många barn lider stort av det här och känner att de inte är som sina kompisar som upplever att de är mätta efter en måltid. Därför är det viktigt att fråga och barns upplevelser kring mättnad och hunger, samt hur vårdnadshavarna upplever sitt barns hungersignaler.
GLP-1 analoger
GLP-1 analoger är en läkemedelsgrupp som används både vid typ 2-diabetes och obesitas. Läkemedlen liknar ett naturligt förekommande hormon som kallas glukagonlik peptid-1 (GLP-1) som frigörs från tarmen efter en måltid och fungerar bland annat genom att verka på receptorer i hjärnan som kontrollerar aptiten, vilket leder till ökad mättnadskänsla och minskad hunger. Det läkemedlet som är godkänt i Sverige idag är godkänt från 12 år
Läkemedelsbehandlingen bör kombineras med KLB (både före, under och efter) för att uppnå bästa resultat.
Obesitaskirurgi
Obesitaskirurgi är den mest bestående, säkra och effektiva behandlingen för ungdomar med svår obesitas och förekomst av medicinskt försvårande tillstånd som typ 2-diabetes, sömnapnésyndrom, leverförfettning, påverkad mobilitet eller ledproblem. Behandlingen är godkänd från 15 år i Sverige och det genomförs max 100 operationer varje år. För att genomgå obesitaskirurgi som ungdom krävs att man genomgått strukturerad obesitasbehandling under lång tid. Det är en nationellt board bestående av ledande läkare, kirurger, psykolog samt dietister som går igenom varje enskild remiss. De som genomgår obesitaskirurgi ska följas upp fem år efter operationen av ett specialistteam.