Reagera och agera mot viktstigma!

Personer som lever med övervikt och obesitas möts av en rad fördomar inom vården, i media och i samhället i stort. De får kommentarer om deras ”dåliga karaktär” och åsikten att obesitas endast handlar om ”för mycket mat och för lite motion” och att de får skylla sig själva. Många känner stor skam och skuld kring sin sjukdom och graden av självstigmatisering är hög.

För att motverka fördomar, stigmatisering och diskriminering krävs att vi ökar kunskapen. Idag är viktstigma så normaliserat att människor sällan reagerar eller ifrågasätter det. Men vi har alla ansvar för vad vi säger och hur vi agerar.

På den här sidan har vi samlat information som ger dig den kunskap du behöver för att föregå med gott exempel.

Tillsammans kan vi motverka viktstigma!

Kampanj Bemöt mig respekt!

Fördomar, stigma och diskriminering

Det finns många fördomar om personer som lever med övervikt och obesitas. Många av dessa fördomar utgår från våra egna uppfattningar och antaganden och bygger inte på fakta och vetenskap. När sådana fördomar delas av många människor i samhället skapas ett stigma. Stigma innebär att negativa och stereotypa föreställningar om en viss grupp blir utbredda och accepterade i samhället. Diskriminering uppstår när människor agerar på dessa fördomar och negativa stereotyper, vilket leder till orättvis behandling av individer.

Kunskapen om övervikt och obesitas måste öka för att vi ska kunna förändra dessa negativa attityder. Det är normalt att vi uppfattar människor olika, men problemet uppstår när vi betraktar olikheter som något negativt. När vi dömer en person enbart baserat på deras kroppsstorlek, skapar vi fördomar som i slutändan påverkar hur vi bemöter dem.

Om vi bär på fördomar om personer med större kroppar kan det leda till att vi omedvetet lyssnar sämre på dem eller inte tar dem på lika stort allvar som andra. Att bli utsatt för viktstigma av föräldrar, vänner, personer i omgivningen eller vårdpersonal påverkar hälsan negativt. Det bidrar till att individen inte känner sig bekväm i sin egen kropp och kan leda till att hen börjar tro att hen förtjänar kränkande behandling från personer i sin närhet. Detta skapar stress, ångest och isolering och kan leda till psykisk ohälsa och i värsta fall suicid. Det är dags att sluta skuld- och skambelägga personer som lever med en större kropp. Genom att öka vår förståelse och kunskap kan vi bidra till att skapa en mer inkluderande och rättvis miljö för alla.

Vad är viktstigma och diskriminering?

Stigmatisering på grund av vikt

Att bli utsatt för viktstigma av föräldrar, vänner, personer i omgivningen eller vårdpersonal påverkar hälsan negativt. Det bidrar till att individen inte känner sig bekväm i sin egen kropp och kan leda till att individen börjar tro att hen förtjänar kränkande behandling från personer i sin närhet. Detta skapar stress, ångest, isolering och kan i värsta fall leda till suicid. Det är dags att sluta skuld- och skambelägga personer som lever med en större kropp.

Att agera

Att sprida kunskap om övervikt och obesitas och att sluta normalisera viktmobbning och säga ifrån är att agera. Agera genom att ifrågasätta när du ser stigmatiserande bilder i media. För att tydliggöra hur du kan agera har vi listat vad du som privatperson kan göra.

Sprid kunskap. Informera dig själv och öka din kunskap om de medicinska och psykologiska aspekterna av övervikt och obesitas. Genom att du ökar din egen kunskap och sprider korrekt information kan vi motverka felaktiga uppfattningar och fördomar.

Sluta normalisera viktmobbning. Viktmobbning är aldrig acceptabelt. Om du hör någon kommentera någons kroppsstorlek på ett negativt sätt så ifrågasätt den kommentaren. Säg ifrån när du bevittnar mobbning eller hör nedsättande kommentarer om någons vikt. Genom att stå upp mot viktmobbning kan vi förändra samhällsnormen. Alla har vi olika kroppar och kroppsstorleken avgör inte hur god hälsa vi har eller hur vi mår.

Ifrågasätt stigmatiserande bilder i media. Media har en stor påverkan på våra uppfattningar om kroppsideal. Om du ser stigmatiserande bilder eller artiklar som förstärker negativa stereotyper, ifrågasätt och påpeka detta. Kontakta medierna och uttryck din oro. Du kan maila avsändaren eller informera oss om publikationen på info@obesitassverige.se och fråga varför de gjort det bildvalet och föreslå att de istället kan välja en bild som illustrerar ett positivt sammanhang. 

Dela historier och bilder. Genom att dela din egen eller andras berättelser och bilder kan vi normalisera olika kroppstyper och inte bara de smala. Stöd personer som lever med större kroppar genom att lyfta deras röster och erfarenheter. Dela med dig av din berättelse på "My story" om hur övervikt eller obesitas har påverkat dig, positivt eller negativt.

Tillsammans kan vi arbeta för att minska stigmat kring övervikt och obesitas och skapa ett mer inkluderande samhälle.

Nolltolerans mot viktstigma

Att bli utsatt för viktstigma av föräldrar, vänner, personer i omgivningen eller vårdpersonal påverkar hälsan negativt. Vi måste gemensamt motverka viktstigma! Hur gör vi det och varför är det så viktigt att motverka? En del av svaret ligger i att öka kunskapen om övervikt och obesitas och genom att motverka viktmobbning och viktstigma kan vi skapa ett mer jämlikt samhälle! Här kan du ta del av mer material och klipp och se vår prisade film Nolltolerans mot viktstigma från 2019. Lär dig mer om viktstigma och lyssna till vad forskare och patienter säger.

Läs mer här

Bemötanderapporter

Vi på Riksförbundet Obesitas Sverige får dagligen höra om det negativa bemötande som personer med övervikt eller obesitas upplever inom vården. Patienter berättar om stigmatisering, kränkande kommentarer och förutfattade antaganden om deras levnadsvanor. Här har vi samlat våra rapporter gällande bemötande.

Läs mer och ta del av rapporterna. Du får gärna sprida och dela dem!

Läs mer

Ett bra bemötande är självklart, eller? Hjälp oss arbeta för att göra det möjligt!

Ett medlemskap i Obesitas Sverige gör att vi kan fortsätta arbeta för jämlik vård och ett jämlikt bemötande. För endast 50kr per år blir du medlem i ett riksförbund som verkar för allas rätt att mötas med respekt i samhället.

Läs mer och bli medlem!