De vanligaste fallgroparna

Mat är så mycket mer än bara överlevnad. Matvanor präglas av religion, kultur och traditioner. Mat ingår i sociala sammanhang och mat är trevligt och bidrar till glädje. Mat ger välbefinnande. Mat ger tröst. Men mat är även en stor bidragande faktor till hälsa och en hälsosam vikt. Därför är matvanor viktigt för barn/ungdomar som är känsliga för kalorier.  Nedan finner du de vanligaste fallgroparna vad gäller mat vid fetma. Kanske hittar du något som du kan arbeta med i din familj? Ibland är det svårt att hitta rätt livsmedel i affären. Det är viktigt att veta att nyttig mat inte är samma sak som kalorisnål mat. Ett bra hjälpmedel är nyckelhålsmärket vid inhandling av matvaror. 

De sju vanligaste fallgroparna vad gäller mat vid fetma

  1. För stora portioner eller för många portioner  
  2. Äter inte enligt tallriksmodellen (för lite grönsaker på tallriken)
  3. Dricker för många kalorier (mjölk, juice, saft, läsk, latte, energidryck etc.)
  4. För mycket av sällanmaten (glass, godis, snacks, bullar, kakor, läsk, saft etc.)
  5. Hoppar över måltider, vilket gör att man äter för mycket vid nästa måltid eller småäter under dagen
  6. Äter för energirika mellanmål (risifrutti, korv, kakor, pan-pizza, Start/Crunchy, nutellamackor, fruktyoghurt etc.)
  7. Använder fullfeta mejeriprodukter och feta pålägg (grädde, crème fraiche, smör, mjölk, ost, korv, salami, nutella, gräddpastej osv.)



Tips till dig som är känslig för kalorier

  • Ät 3 huvudmåltider och 1-3 mellanmål varje dag
  • Ät enligt tallriksmodellen, ta om av grönsaker vid fortsatt hunger.
  • Drick eller ät 2-3 glas lättmejeriprodukter/dag. Drick för övrigt vatten.
  • Köp nyckelhålsmärkta produkter.
  • Begränsa sällanmaten.
  • Var fysisk aktiv minst 60 minuter/dag.
'