"På väg hem från jobbet var jag helt slut. Jag ville bara ha socker, socker, socker. Så det var vad jag köpte när jag handlade på väg hem. När jag kom hem kraschade jag i fåtöljen framför teven och sedan satt jag där och åt saker. Och jag satt där och fasade inför nästa dag när jag skulle behöva gå till jobbet igen, och det fick mig bara att äta mer."
- Patient om hur hon hanterade sin utmattning genom att äta
Stress är en normal del av livet och inte i sig psykisk ohälsa. Att vara mycket stressad under en längre tid kan dock leda till psykisk ohälsa. Stress är en riskfaktor för depression. Dessutom är många som lever med psykisk ohälsa oerhört stressade. Därför är det intressant att titta på hur stress hänger ihop med obesitas.
Om du är stressad ökar kroppens utsöndring av stresshormonet kortisol. Syftet med att kortisol utsöndras är att du ska vara alert och redo att prestera på topp för att möta det hot du står inför. Hjärnan kan nämligen inte skilja mellan om hotet är en stor björn eller om det är för långa och tunga arbetspass – kroppen reagerar på samma sätt. Efter att vi har varit stressade behöver kroppen en period av återhämtning. Om du inte får den, till exempel för att du jobbar för mycket och för hårt varje dag, börjar stressen bli farlig.
Kroppen utsöndrar alltså mer kortisol när du är stressad. Kortisol bidrar till en ökad aptit och dessutom till att kroppen lagrar mer fett. Framför allt är kortisol kopplat till en ökad risk för bukfetma.
Motion hjälper mot stress
Motion har en mycket positiv effekt på stresshormonerna. Du får en ökad motståndskraft mot de negativa effekterna av stress. Detta kan dock vara lättare sagt än gjort. Om du har en oerhört stressig vardag och kämpar med att hålla huvudet ovanför vattenytan är det svårt att hitta tid till att motionera. Om du ändå kan hitta ett sätt att motionera i din vardag är det bra. Det behöver inte handla om att gå till gymmet, utan en promenad kan göra skillnad.