Barnkliniken CSK tipsar

Godis, glass och sällanmat 


Vi äter inte mat bara för att få i oss näringsämnen - mat är så mycket mer! Det är kärlek, omtanke, traditioner, sätt att fira och uppmärksamma, sätt att skilja vardag från fest, sätt att njuta. Ibland ett sätt att trösta.

Vi människor tycks ha en preferens för det som är sött och det som innehåller mycket fett. Redan bröstmjölken är ganska söt och i fett löser många av smakerna bäst. Ser man hur smågodis ser ut så har det en variation av färger och smaker som mycket påminner om frukt, men man har inga av de näringsämnena som finns i frukt utan bara lukten, socker samt syntetiska ämnen. Mat och dryck som inte innehåller näringsämnen utan bara energi kallar vi för sällanmat.

Det är intressant att se de undersökningar som finns kring detta. I Sverige kommer i genomsnitt cirka 25 % av all den energi som barn får i sig från sällanmat. Det är en hög siffra och om man ska få i sig lagom med energi och näringsämne för att växa, utan att få övervikt. Högt intag av sällanmat är det som kan leda till att barn kan både ha övervikt och dåligt näringsläge på samma gång.

Barn med fetma har i allmänhet ungefär samma kosthållning som andra barn. Eftersom barn med fetma behöver hålla igen på kalorierna blir vårt råd att de ska försöka äta lite mindre av sällanmaten än sina kompisar. Men hur mycket är lagom?

Livsmedelsverket har gjort en lista på vad som kan vara lagom i olika åldrar att äta som sällanmat under en vecka (se längst ner). Listan utgår från att barnet ska få i sig alla andra näringsämnen som behövs av den vanliga maten och då blir listan på sällanmaten det man kan unna sig utan att äventyra sitt näringsläge. Vill man minska sin fetma behöver denna lista t.o.m. var mer restriktiv. Men här kommer problemet - generella rekommendationer är svåra att tillämpa på det enskilda barnet och familjen.  Många barn har svårt för att acceptera drastiska förändringar utan det är lättare att ändra saker succesivt. Blir kraven orimligt höga kan barnet ge upp istället.  

De vanligaste råden kring sällanmat:

  • Läsk/juice/sötad saft bara när det är fest, alltså inte till vardags och då 1-3 dl. Light läsk/saft innehåller inga kalorier och ur fetmasynpunkt kan det användas frikostigare, var god se ”Sötningsmedel”.
  • Godis en dag i veckan, inte mer och då är en lagom portion 8-12 bitar smågodis.
  • Snacks en dag i veckan. Popcorn innehåller mycket mindre energi än samma portion chips.
  • Glass, max en dag i veckan. Välj sorbet eller isglass som innehåller mycket mindre kalorier. Vanlig glass finns även som light variant.
  • Kakor, söta kex, bullar inte till vardagsmellanmål utan till fest.



Undvik sällanmat på vardagarna 

I många familjer bestämmer man vad som serveras på fredagskvällen och/eller lördagen. Sedan håller man vardagarna fria från sällanmat. Låt gärna alla i familjen ha sin egen skål med det goda istället för en gemensam skål. Då är det lättare att hålla sig till den portion man bestämt.  


Regelbunden matordning

Ett sätt att förebygga sötsuget är att förebygga hunger, vilket man gör med regelbunden matordning, så att det inte går mer än 3-4 timmar mellan målen. Ett annat sätt är att vid måltiderna välja saker som ger en långvarig mättnad (långsamma kolhydrater, mycket fibrer). Det är också bra att kanske bestämma något att längta efter, t ex en dag i månaden när man får sin favoriträtt och dubbelportion av favoritgodiset/glassen o.s.v.   

Var ska barnet äta sällanmat – hemma eller i skolan 

Många barn reagerar på att våra rekommendationer vad gäller sällanmat känns snåla. Man känner andra som vida överstiger dessa gränser trots att de inte har övervikt, vilket känns orättvist. Här kommer därför frågan, var ska man njuta av sin sällanmat? Om man har ätit en glass i skolkafeterian på fredagen, vilket finns på vissa skolor, ska man avstå den planerade glassen hemma eller äta en till? Vem ska ha nöjet och glädjen att ge och vara med när sällanmaten njuts? Läraren eller föräldrarna? 

Vi tycker svaret är lätt. I skolan som är för alla barn måste man ta hänsyn till att cirka 20 % av barnen behöver vara restriktiva med sällanmat på grund av övervikt eller fetma. Låt sällanmat bli familjernas glädje och hitta alternativ när skola/fritids/förskola ska fira, uppmärksamma m.m. Nybakat, en fin flagga, lekar, sånger m.m. kan användas i sådana sammanhang. Glassen, kakan, godiset i skolan blir ofta en dålig snabblösning. Låt skolan stå för rätt värderingar vad gäller mat. Här behöver man även tänka på de barn och unga som istället har undervikt och problem med att få i sig mat. Inte heller de är betjänta av sällanmat utan istället av näringsriktiga mellanmål, frukt m.m.

Hur mycket är då lagom? 

Fredagsmys, lördagsgodis och söndagsfika. Det kan bli en hel del godsaker varje vecka om man inte ser upp. Barn med fetma är känsliga för kalorier och det är därför viktigt att begränsa sällanmaten, eftersom den bidrar med mycket kalorier men väldigt lite näringsämne. Det bästa är att begränsa all typ av sällanmat så mycket som möjligt och bara äta sötsaker, snacks eller snabbmat vid festligare tillfälle eller en dag i veckan. Nedan finns exempel på hur mycket sällanmat som är maxmängden på en vecka. Observera att denna mängd endast gäller om man äter en varierad och näringsrik kost för övrigt under veckan. 


För barn 2-6 år motsvarar det för en vecka:

  • 0,5 bulle
  • 2 småkakor
  • 3/4 dl glass
  • 1/3 dl smågodis, 25 gram (3-4 bitar)
  • 4 små rutor chokladkaka, 15 gram
  • 0,5 minipåse snacks, 20 gram
  • 1 glas läsk och saft, 2 dl. 



För barn 7-15 år motsvarar det för en vecka:

  • 1 bulle
  • 4 småkakor
  • 2 dl glass
  • 1 dl smågodis, 60 gram (7-10 bitar)
  • 1 liten chokladkaka, 40 gram
  • 1 minipåse snacks, 50 gram
  • 5 dl läsk och saft.