Fett är den komponent som bidrar med mest kalorier i kosten. Fett innehåller 9 kalorier/gram. Detta kan jämföras med kolhydrater och proteiner som innehåller 4 kalorier/gram. Därför kan det vara bra att se upp med fettinnehållet i kosten när man är känslig för kalorier. Dock är det viktigt att få i sig bra och livsnödvändiga fettsyror för att kroppen ska fungera optimalt.
Dessa goda fettsyror finns i feta fiskar och i vegetabiliska livsmedel och kallas för enkelomättade och fleromättade fettsyror. Det lite sämre fettet (mättat fett) finns i animaliska produkter som kött, charkprodukter, smör, grädde, ost och choklad.
Ett högt intag av mättat fett är förknippat med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Därför rekommenderas det att minska på det mättade fettet och istället äta mer av det enkel- eller fleromättade fettet. Detta är gynnsamt både för hälsan och för miljön.
Få bättre fettkvalitet i din kost genom att:
- Byta Bregott/smör till lättmargarin på smörgåsen.
- Stek i olja/flytande margarin istället för smör.
- Ät fet fisk minst 2 gånger/vecka.
- Byt såsen på crème fraiche till yoghurt, guacamole, tapenade, hummus eller liknande.
- Ät några nötter eller mandlar istället för chips/ostbågar/choklad. OBS kaloririkt!
- Köp nyckelhålsmärkta pålägg som ost, korv, leverpastej, skinka (lägre fetthalt).
- Köp nyckelhålsmärkta mejeriprodukter (lägre fetthalt och mindre socker).
- Skär bort fettranden på köttet.
Läs mer om bra fettkvalitet genom att trycka på länken www.livsmedelsverket.se